7 лековити ползи на Зехтина

Екстра върджинско зехтин (EVOO) е най-висококачественият наличен зехтин, извлечен от плодовете на маслината без използване на топлина или химикали.

Какви са ползите за здравето на зехтина ?

Зехтинът е широко признат като едно  от най-здравословните масла в света.

Всъщност хората са склонни да живеят по-дълго и по-здравословно в региони, където зехтинът е основна част от диетата.

В тази статия разглеждаме основните ползи за здравето от добавянето на екстра върджин зехтин към вашата диета въз основа на най-новите научни доказателства.

1. Маслиново олие е богато на антиоксиданти

Когато се използва екстра върджинско маслиново масло, гарантира, че запазва всички хранителни вещества и антиоксиданти от плодовете на маслината.

По-специално, той съдържа над 30 различни вида фенолни съединения, които са мощни антиоксиданти, които помагат да се защити тялото от свободните радикали. 

Свободните радикали са молекули, които причиняват увреждане на клетките и допринасят за болестите и процеса на стареене ( източник на проучване ).  

Съставът на мазнините на екстра върджин зехтин също е основен фактор за здравето му. 

Състои се предимно от мононенаситени мазнини (приблизително 73%), здравословна мазнина в сърцето, която е основна част от средиземноморската диета.

Изследванията свързват храненето с високо съдържание на мононенаситени мазнини с благоприятно въздействие върху маркерите на сърдечно-съдови заболявания (сърдечни заболявания и инсулт). 

Това включва намаляване на маркерите за хронично възпаление, кръвно налягане, нива на холестерол и нива на глюкоза в кръвта.

Важно: Екстра върджин зехтинът е богат източник на антиоксиданти и мононенаситени мазнини, за които се смята, че защитават сърдечно-съдовото здраве.

2. Помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са причина номер едно за преждевременната смърт в световен мащаб.

Интересното е, че хората, живеещи в средиземноморските региони, имат ниски нива на смъртност (смърт) от сърдечни заболявания.

 Въпреки че това се дължи на комбинация от фактори, тяхната висока консумация на екстра върджин зехтин се смята за основна помощ.

Изглежда, че активните съединения в екстра върджин зехтина имат мощни кардиозащитни свойства, като спомагат за понижаване на кръвното налягане и предотвратяват атеросклерозата (втвърдяване на артериите).

Едно голямо проучване, който включва данни от над 840 000 доброволци, установи, че тези, които ядат най-зехтин са с 9% по-малко вероятно да има сърдечни проблеми и 11% по-малко вероятно да умрат по-рано в сравнение с тези, които ядат по-малко зехтин ( проучване ).

Важно: Екстра върджин зехтинът съдържа редица активни съединения, които допринасят за здравето на сърцето. Наблюдателните изследвания постоянно установяват, че тези, които консумират най-много, имат по-малък риск от сърдечни заболявания.

3. Зехтинът може да предпази от инсулт

Инсултът е вторият по големина убиец след сърдечни заболявания.

То е тясно свързан със сърдечни заболявания и има много от същите рискови фактори, като висок холестерол и високо кръвно налягане.  

Едно френско проучване, сравнява употребата на зехтин и честотата на инсулт, че тези, които консумират най-големи количества зехтин, имат 41% по-малък риск от инсулт. 

Високото съдържание на антиоксиданти и мононенаситени мазнини в екстра върджин зехтина има благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовото здраве.

Ключово послание:  Доказано е, че диета с високо съдържание на маслини драстично намалява риска от инсулт в наблюдателни проучвания.

4. Намаля риска от диабет тип 2

Диабетът тип 2 се характеризира с намалена ефективност на инсулина, хормона, който премахва глюкозата (захарта) от кръвта в клетките, за да се използва като енергия.

Смята се, че фенолните съединения, присъстващи в екстра върджин зехтина, помагат за метаболизма на глюкозата и подобряват чувствителността и ефективността на инсулина.

Голям анализ установи, че включването на зехтин в ежедневната ви диета може да намали риска от диабет тип 2 с 13%. 

В сравнение с диетата с ниско съдържание на мазнини, диета с високо съдържание на зехтин също помага за нормализиране на кръвната захар при хора, които вече са имали диабет тип 2