Обикновен повет: 5 лечебни ползи за здравето

Обикновен повет се използват традиционно в много държави заради своите противовъзпалителни ефекти. 

Въпреки че не са напълно изяснени, тези ефекти може да се дължат на инхибиране на възпалителните цитокини и инхибиране на ензимите циклооксигеназа (COX).

Какви са ползите за здравето на Обикновен повет?

По-долу са изброени някои от добре познатите ползи за здравето от използването на Обикновен повет.

1. Лекува тревожност

Центърът на Бах твърди, че това растение може ефективно да бъде включено като лечение на пациенти, които нямат емоционален баланс и трудно се справят с тревожност и депресия.

 Използва се и за пациенти, които имат проблеми при разграничаването на реалността от фантазията. 

Следователно Обикновен повет се препоръчва при симптоми като прекалено депресия, липса на концентрация и памет, живот във въображаем свят и др.

Пациентите, които са приемали това лекарство с цветя, са показали признаци на подобрено фокусиране, реалистично мислене и по-енергично поведение.

2. Концентрация

Обикновен повет се дава на деца, които имат проблеми с концентрацията си. 

Такива разсеяни деца могат да се възползват много от това лечение, тъй като увеличава обсега на вниманието им и ги кара да останат фокусирани за по-дълъг период от време.

3. Болка

Тази билка обикновено се използва за намаляване на артритни и ставни болки, особено онези дразнещи болки, които стават още по-силни, когато времето е студено или влажно. 

Друга роля на Clematis Vitalba е да успокои подуването на корема и коремната болка.

4. Прекрасна китайска медицина

Clematis vitalba е централна билка в китайската медицина и частите, които са най-използвани при лечението на определени засегнати области или заболявания, са корените и коренищата.

Традиционни приложения и предимства на Обикновен повет

 • Листата са болкоуспокояващи, диуретични и рубинни.
 • Варените корени и стъбла се използват като лек за сърбежа.
 • Когато се прилага в ноздрите, растителният сок се използва за облекчаване на пристъпите на мигрена, но може и да унищожи лигавиците.
 • От растението се прави хомеопатично лекарство.
 • Използва се при лечение на ревматизъм и кожни изригвания.
 • Той е и една от петте съставки в „Спасителното средство“.
 • Листните отвари се използват в хомеопатичните лекарства за лечение на проблеми с пикочните пътища и за лечение на невнимание и шок.
 • Цветните есенции се използват за лечение на мечтания и невнимание.
 • Може да се използва като матрица за костна регенерация при лечение на фрактури.
 • Екстрактите от надземните части на видовете Clematis са били използвани в цял свят за лечение на възпалителни процеси като различни видове ревматизъм и за борба с фебрилни състояния.
 • Тинктура, направена от стъблата, листата и пресните влакна, се използва при обриви, възпаление на лимфата, гонорея и възпаление на тестисите.
 • Може да се използва като хомеопатично лекарство за успокояване на кожни изригвания, а също така се прилага върху кожата за лечение на мехури и инфектирани рани.
 • Видовете клематис традиционно се използват като профилактично и / или терапевтично средство срещу широк спектър от заболявания, включително сифилис, подагра, малария, дизентерия, ревматизъм, астма, безсъние, ухапвания от насекоми, очни инфекции, зъбобол, гонорея.