Конски кестен: 5 лековити ползи за здравето

Конският кестен е дърво. 

Семената, кората, цветето и листата му се използват за производство на лекарства. 

Конският кестен съдържа значителни количества отрова, наречена ескулин, и може да причини смърт, ако се яде сурова.

Какви са ползите за здравето на конски кестен?

Конският кестен съдържа вещество, което разрежда кръвта. Той също така затруднява изтичането на течности от вените и капилярите и слабо насърчава загубата на течност през урината, за да предотврати задържането на вода.

1. Хронична венозна недостатъчност

Изследванията показват, че екстрактът от семена от конски кестен може да бъде полезен при лечението на CVI. 

В систематичен преглед на 12 клинични проучвания, публикувани през 2012 г., например екстрактът от конски кестен подобрява болката в краката, подуването и сърбежа при хора с ХВН, когато се приема за кратко време. 

Изследователите стигнанали до заключението, че „представените доказателства сочат, че екстрактът от семена от конски кестен е ефикасно и безопасно краткосрочно лечение на CVI.

2. Противовъзпалително

Конският кестен е стягаща, противовъзпалителна билка, която помага за тонизиране на венозните стени, които при отпускане или разтягане могат да станат варикозни, хемороидални или по друг начин проблематични. 

Растението също така намалява задържането на течности, като увеличава пропускливостта на капилярите и позволява повторното усвояване на излишната течност обратно в кръвоносната система.

3. Лекува болка в гърдите

Семената са противозастойни, отхрачващи и тонизиращи. Те са били използвани за лечение на ревматизъм, невралгия и хемороиди. 

Съединение от прахообразните корени е аналгетик и се използва за лечение на болки в гърдите. 

Екстрактите от семената са източник на сапонин, известен като есцин, за който е доказано, че насърчава нормалния тонус в стените на вените, като по този начин подобрява циркулацията през вените и насърчава връщането на кръвта към сърцето.

4. Укрепва вените

Вените, които са или слаби и / или под хроничен стрес, са по-склонни да откажат и следователно по-вероятно да позволят изтичане на течност от съдовете в тъканното пространство, което води до подуване. 

Натрупването на течности е по-често в краката и много по-вероятно при лица, които стоят продължително време.

 Продължителното изправяне и затлъстяването могат да увеличат налягането във вените на краката, което води до подуване, изтичане и влошаване на разширени вени.

За какво се приема конски кестен?

Конският кестен също се приема вътрешно при язви на краката и измръзване и се прилага външно като лосион, мехлем или гел. 

Във Франция масло, извлечено от семената, се използва външно за ревматизъм. Локалният препарат се използва и за лечение на флебит. 

Повечето проучвания разглеждат вътрешната употреба на растението. Но има някои доказателства, че прилагането на мехлем върху засегнатата област също може да помогне.