Мехунка: 5 лековити ползи за здравето

Мехунка е зрънце от семейство растения Solanaceae, което включва томатилос, златни боровинки и смлени череши. 

Научното наименование на физалис е Physalis peruviana.

Една чаша Мехунка, съдържа повече от 50% от си дневна стойност (DV) на витамин С . 

Витамин С действа като антиоксидант, за да предпази тялото ви от увреждане на свободните радикали и да засили вашата имунна система. 

Той също така играе роля в образуването на колаген, което насърчава зарастването на рани.

Какви ползи за здравето има Мехунка?

 Освен това витамин С подобрява други хранителни вещества. 

Той помага на тялото ви да усвоява желязото и да произвежда други антиоксиданти, като витамин Е.

1. Антиоксидантни ползи

Мехунка, е широко използван за справяне с хепатит, малария, ревматизъм, рак, дерматит и астма. 

Едно проучване заключава, че етаноловите екстракти на Мехунка се състоят от добра антиоксидантна активност и са получени най-високите антиоксидантни свойства. ( проучване )

2. Защита на черния дроб и бъбреците срещу фиброза

Изследвания, проведени върху корена на Физалис, заедно с хепато-бъбречните защитни ефекти срещу фиброза. 

Химичният състав на растителния корен предполага наличието на алкалоиди, витанолиди и флавоноиди. 

Резултатите предполагат безопасно приложение и подобряване на фиброзната болест. Резултатът от изследването заключава, че Физалис е успял да защити черния дроб и бъбреците срещу фиброза.

3. Здравословна бременност

Желязото може да се намери както във вегетариански, така и в не-вегетариански храни, т.е. хем или не-хем желязо. 

Бобовите растения, пълнозърнестите храни, зелените листни зеленчуци и сухите плодове имат добро съдържание на желязо, което е изключително важно за бременните жени. 

Бременната жена се нуждае от около 27 mg желязо дневно. Желязото, съдържащо се в Physalis, може да ви осигури поддържащ тласък на желязо през целия ви ден. Ежедневната консумация на физалис задоволява ежедневната необходимост от желязо и оказва цялостен защитен ефект върху тялото.

4. Облекчаване на болката при артрит

Тъй като ниацинът играе роля за увеличаване на притока на кръв към определени части, той може също да помогне за облекчаване на болката при артрит чрез засилване на притока на кръв към болезнените области. 

Помага за подобряване на гъвкавостта на ставите и намаляване на болката. Консумирайте богати на ниацин храни за този ефект, но не приемайте по-високи дози от витамина, освен ако не е предложено от Вашия лекар. Физалисът е най-добрият източник на витамин В3 (ниацин). 

Така че включването на физалис в редовната ви диета със сигурност ще ви помогне да получите облекчение от болката при артрит. Една чаша порция Физалис (140 g) има 24,50% от дневния необходим прием.

5. Когнитивна способност

Има различни антиоксидантни ефекти на Физалис, някои от които са получени от огромното количество витамин С, също помагат да се елиминира натрупването на плака в когнитивните пътища, често причинено от свободните радикали и оксидативния стрес. 

Физалисът е свързан с избягването на някои когнитивни разстройства, като болестта на Алцхаймер и деменцията. Физалис съдържа 15,4 mg витамин С, което е 17,11% от препоръчителната дневна стойност. 

Той може също така да засили когнитивните способности при по-младите хора, като увеличи паметта, фокуса и уменията за концентрация.