10-те Най-добрите комбинации от билки за чай

Правилната комбинация за билков чай, е изключителна важна, ако искате да получите всички ползи на билките, които консумирате.

Ето защо, в тази статия, ще научите какви са правилните комбинации и кои чайове е най-добре да комбинирате.

За да дадем най-добрата и изчерпателна информация по темата се допитахме до фирмата за билкови чайове Refresh Tea.

Коя е най-добрата комбинация от билки за чай?

Билкова комбинация за прочистваш ( Detox ) чай

При изборът на чай, който има за цел да прочисти организма, е важно да се добавят билки, които имат силни антиоксиданти в съставът си и са в правилното количество.

В един детокс чай, трябва да има няколко задължителни билки:

1. Карамфил

Карамфилът е с високо съдържание на антиоксиданти, включително евгенол, който може да помогне за намаляване на оксидативния стрес.

Съединенията в карамфила могат да намалят растежа на раковите клетки и да насърчат смъртта на раковите клетки. 

Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят тези ефекти при хората.

Някои проучвания показват, че карамфилът и съединенията, които съдържат, могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес и за защита на черния дроб.

2. Джинджифил

Джинджифилът е с високо съдържание на гингерол, вещество с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Само 1-1,5 грама джинджифил може да помогне за предотвратяване на различни видове гадене, включително гадене, свързано с химиотерапия, гадене след операция и сутрешно гадене.

Според проучвания, джинджифилът може да помогне за подобряване на измерванията, свързани с теглото. Те включват телесното тегло и съотношението талия-бедрата.

Има някои проучвания, които показват, че джинджифилът е ефективен за намаляване на симптомите на остеоартрит, особено остеоартрит на коляното.

Доказано е, че джинджифилът понижава нивата на кръвната захар и подобрява различни рискови фактори за сърдечни заболявания при хора с диабет тип 2.

3. Канела

Канелата е популярна подправка. Той е с високо съдържание на канелен дехид, за който се смята, че е отговорен за повечето ползи за здравето на канелата.

Канелата съдържа големи количества силно мощни полифенолни антиоксиданти.

Антиоксидантите в канелата имат противовъзпалителни ефекти, което може да помогне за намаляване на риска от заболяване.

Канелата може да подобри някои ключови рискови фактори за сърдечни заболявания, включително холестерол, триглицериди и кръвно налягане.

Билкова комбинация за билков чай при безсъние

Тази билкова комбинация, е подходяща за хора с трудно заспиване, недостатъчно дълбок и ефикасен сън.

Има няколко важни билки, които трябва да бъдат част от този билков чай.

1. Лайка

Лайката съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат при безсънието, а пиенето на чай от лайка е доказано, че подобрява цялостното качество на съня.

Чаят от лайка може да предпази от диария, стомашни язви, гадене и газове, вероятно поради противовъзпалителните си ефекти.

Чаят от лайка съдържа антиоксиданта апигенин, който може да помогне за понижаване на възпалението и да намали риска от няколко вида рак.

2. Aшваганда

Ашваганда може да бъде ефективна за намаляване на симптомите на стрес и тревожност. 
Необходими са обаче повече изследвания, за да се постигне консенсус относно подходящи форми и дозиране за справяне със стреса и свързаните със стреса разстройства.

Ашваганда може да помогне за получаването на повече енергия при хората.

Наличните ограничени изследвания показват, че ашваганда може да помогне за намаляване на симптомите на депресия и да е от полза за хората с някои психични заболявания. 

3. Хибискус

Растението хибискус е богато на антиоксиданти като бета-каротин, витамин С и антоцианин. „Богатите на антиоксиданти храни наистина помагат при доста здравословни състояния“, казва Червони.

Няколко проучвания показват способността на хибискуса да се бори с възпалението.

Билкова комбинация за чай за отслабване

Билковата комбинация за чай за отслабване се създава, чрез билки, които действа по-различен начин на метаболизма и хормоните.

1. Зелен чай

Зеленият чай е пълен с полифенолни антиоксиданти, включително катехин, наречен EGCG. Тези антиоксиданти могат да имат различни полезни ефекти върху здравето.

Зеленият чай може да засили метаболизма и да увеличи изгарянето на мазнини в краткосрочен план, въпреки че не всички проучвания са съгласни.

2. Гарциния Камбоджа

Някои проучвания показват, че в определени случаи екстрактът от гарциния камбоджа може да помогне на хората да отслабнат. Проучвания със статистически значими резултати установиха, че добавка, включваща гарциния камбоджа.

Някои изследвания установяват, че гарциния камбоджа може да подобри нивата на холестерола , като понижи триглицеридите и LDL („лошия“ холестерол) и повиши HDL („добрия“ холестерол ).

3. Джинджифил

Джинджифилът съдържа съединения, наречени гингероли и шогаоли. Тези съединения стимулират няколко биологични дейности в тялото ви, когато консумирате джинджифил.

Изследвания показва, че затлъстяването може да доведе до оксидативен стрес и възпаление. Оксидативният стрес се причинява от увреждане от свободните радикали в тялото.

Антиоксидантните свойства на джинджифила помагат да се контролират тези свободни радикали, а противовъзпалителните му свойства могат да противодействат на възпалението.