Чай от хрян - 5 Лечебни ствойства

Чаят от хрян съдържа множество съединения, които могат да осигурят ползи за здравето, включително антибактериални и противоракови ефекти.

Тази статия ви разказва всичко, което трябва да знаете за хряна, включително неговите хранителни вещества, ползи, употреби и странични ефекти.

Какви са ползите за здравето на чай от хрян?

Някои от важните ползи на чай от хрян се дължат на неговия компонент алил изотиоцианат, за който е известно, че предотвратява различни форми на рак.

1. Чай от хрян има ползи при рак

Установено е, че глюкозинолатите в хряна активират ензимите за борба с рака и това може да се окаже полезно за пациентите, борещи се с рака ( проучване ). 

По-интересното е, че тези глюкозинолати в растителния свят всъщност предпазват растенията от токсична среда. 

Всъщност хрянът съдържа 10 пъти повече глюкозинолати, отколкото броколите.

Има и други предварителни проучвания, в които се посочва как хрянът може да предизвика клетъчна смърт в случай на рак на дебелото черво.

 Всичко това само показва възможността глюкозинолатите да се използват като потенциално средство за лечение на рак ( 3 ).

2. Има антибактериални свойства

Алил изотиоцианатът, маслото, отделяно при нарязване на корен от хрян за приготвянето на чай, има мощни антибактериални свойства.

Проучванията показват, че може да се бори с редица опасни бактерии, включително Е. coli , H. pylori и Salmonella ( източник).

Едно проучване в лаборатория отбелязва, че изотиоцианатите, извлечени от корен от хрян, убиват шест вида орални бактерии.

Друго проучване на епруветки установи, че тези изотиоцианати предотвратяват растежа на четири вида гъбички, които могат да доведат до хронични инфекции на ноктите.

3. При проблеми с дихателмите пътища

Консумирането на чай от хрян е известно, че причинява усещане за парене в синусите, носа и гърлото.

Поради тази причина често се използва за облекчаване на настинки и проблеми с дишането.

Едно проучване при над 1500 души установява, че добавка, съдържаща 80 mg изсушен корен от хрян и 200 mg настурция, е толкова ефективна, колкото традиционния антибиотик за лечение на остри инфекции на синусите и бронхит.

4. Подобрява храносмилането

Някои ензими в корена могат да стимулират храносмилането и да подпомогнат движението на червата.

 Коренът от хрян също се счита за жлъчегонно средство, т.е. стимулира производството на жлъчка в жлъчния мехур – като по този начин подпомага храносмилането.

А малкото фибри в корена също може да подобри храносмилането.

Въпреки това, някои доклади също препоръчват хрян срещу храносмилателни проблеми. Следователно, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар.

5. Борба с възпалението

Едно италианско проучване заявява, че хрянът може да помогне в борбата с възпалението – той постига това чрез намаляване на отделянето на реактивни кислородни видове. 

Няколко части от китайската медицина препоръчват използването на хрян, за да се предотврати възпалението – било то в случай на нараняване или дори за облекчаване на болките при артрит.

Какво съдържа чай от хрян?

Чая от хрян, съдържа много важни витамини и минерали. Ето някои от тях:

Използвани научни проучвания в статията:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26411988/