Всички ние имаме потребност от тях и медицинските лица без изключение биха се съгласили с това. Но верни ли са всички твърдения за десетките здравни ползи?

Омега-3 мастни киселини: 10 ползи за вашето здраве

  1. Ограничават до минимум хроничните възпаления

Нискостепенните възпаления в организма са нормални. В случай че не се превърнат в хронични, те не бива да ви тревожат. Омега-3 мастните киселини ограничават възпаленията и неутрализират вредните вещества.

  1. Защитават сърцето и пазят артериите

Омега-3 мастните киселини „воюват” с основните фактори, които водят до сърдечни болести. Те също така предпазват от тромбоза, предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци. Благодарение на тях артериите са гъвкави и предпазени от увреждане. 

  1. Помагат при тревожни разстройства

Омега-3 мастните киселини са от значение и за нашето психично състояние. Когато си ги осигуряваме редовно чрез храната, доказано страдаме по-рядко от депресия.

  1. Намаляват риска от Алцхаймер

Тъй като мозъчната функция отслабва с времето, рискът от болестта на Алцхаймер се увеличава. Омега-3 мастните киселини са добра превенция в това отношение.

  1. Намаляват риска от колоректален рак с 50%

Особено вярно е това за рак на дебелото черво, простата и гърдите. При колоректалния рак рискът намалява с повече от 50%, ако се спазва диета с акцентиране на омега-3 мастните киселини.

  1. Облекчават остеопорозата

Калцият в костите е важен, а омега-3 мастните киселини гарантират за неговото увеличение. Това намалява болките и ви дава повече сила в ръцете. 

  1. По-малък риск от астма при децата и юношите

Децата и юношите, които се хранят с достатъчно храни, богати на омега-3, са застрашени от астма в много по-малка степен. 

  1. Помагат при ревматоиден артрит

Омега-3 мастните клетки ще ви помогнат и при ревматоидния артрит, като намалят болките в ставите.

  1. Помагат при неразположения в менструалния период на жените

Омега-3 мастните киселини действат като болкоуспокояващо при дамите в този деликатен период.

  1. Предпазват от автоимунни заболявания

Проучванията показват връзка между занижените нива на омега-3 при малките деца и развитието на автоимунните заболявания. Ето защо е важно не само бременните жени, но и кърмещите да се хранят с подходящи храни. Те могат да предадат омега-3 мастните киселини на бебето чрез кърмата.