Кал от Мъртво море

Минералната кал от Мъртво море е естествен елемент, добит от богатото на минерали Мъртво море.

Минералната кал от Мъртво море има хидратиращи, разкрасяващи, очистващи и облекчаващи свойства и е известна с това, че облекчава различни симптоми на кожни и мускулно-скелетни заболявания.

Какви са ползите за здравето на калта от Мъртво море?

Използвана локално, минералната кал от Мъртво море ускорява процеса на детоксикация на кожата, извлича излишното масло, стяга и ексфолира, за да премахне мъртвата кожа.

Използвана в косата, минералната кал от Мъртво море хидратира и подхранва скалпа и корените, като засилва циркулацията, елиминира вредните бактерии, почиства и овлажнява скалпа и възстановява краищата.

Ето какви са ползите на калта от мъртво море:

1. За хубава кожа

Използвана козметично или локално като цяло, минералната кал от Мъртво море е полезна за суха, мазна и нормална кожа. 

Той премахва мъртвите клетки от повърхността на кожата, прочиства порите от примеси и балансира производството на масло в кожата и нивото на pH. 

Въпреки че остава топло и влажно, обикновено за около час, калта от Мъртво море произвежда вътрешна топлина и стимулира циркулацията, което намалява появата на целулит. 

Освен това ускорява процеса на детоксикация на кожата на повърхността и в тъканите, като внимателно извлич примесите като замърсяване на въздуха, алергени, прах и мръсотия. 

Докато калта изсъхва, тя проявява нежно издърпващо действие, което изтегля излишното масло, стяга и ексфолира, за да премахне мъртвата кожа, което разкрива по-здрав слой кожа.

2. За косопад

Използвана в косата, минералната кал от Мъртво море хидратира и подхранва скалпа и корените, като засилва циркулацията. 

Това намалява шансовете за загуба на коса чрез укрепване и подобряване на здравето на космените фоликули, които се свиват и стават по-тесни с възрастта.

 Свиването пречи на косата да получава храна и кислород, като по този начин влияе негативно на протеина на косата, необходим за растежа. Това от своя страна води до падане на косата. 

Съответно, калта от Мъртво море работи за почистване и овлажняване на скалпа, за да намали или премахне сухотата и пърхота, като по този начин предотвратява изтъняването, възстановяването на щетите и оставя скучната коса с повишен блясък.

3. При псориазис

Използвана медицински, минералната кал от Мъртво море работи като почистващ агент, който осигурява успокояващо облекчение за кожата, страдаща от сухота, сърбеж.

Калта помага при зачервяване и напукване, особено когато е свързана с дерматологични заболявания като акне, екзема и псориазис. 

Минералите проникват в кожата и те намалят мускулните болки, причинени от стрес, облекчават тялото от задръствания и токсини, засилват циркулацията.

Минералната кал от Мъртво море, успокояват раните и пробивите, намаляват възпалението и болезнеността в болните стави, улесняват регенерацията на нова кожа, възстановява еластичността и балансира тонуса на кожата, както и нивата на pH. 

За какво се използва Кал от Мъртво море?

Употребата на минерална кал от Мъртво море е изобилна, варираща от лекарствена до козметична. 

Многобройните му форми включват кални бани, почистващи маски за лице и тяло, шампоани против пърхот и маски за коса, процедури за мазна и склонна към акне кожа.

Използвана в козметични приложения, кал от Мъртво море може да се нанася директно върху лицето, след като е внимателно почистена, за да премахне грима, маслото и изпотяването. 

Измиването на лицето преди нанасяне също ще отвори порите, за да позволи калта да проникне дълбоко в кожата.

 Като алтернатива, порите могат да се отворят с помощта на кърпа, която е била напоена с хладка вода, след което се поставя на лицето за 30-60 секунди. 

След това тънка маска от кал от Мъртво море може да се нанесе равномерно върху лицето с върховете на пръстите, като се използват леки движения нагоре.

Научни проучвания използвани в статията на Билка Инфо:

https://www.mdpi.com/1996-1944/5/7/1232