Една от основните тревоги на родителите е как да държат вирусите далеч от децата. Вместо да изпитват страх от многото контакти в училище и детските заведения, хубаво е да насочат усилия към изграждане на имунитет у своите наследници. Природата е най-добрият лечител и предлага достатъчно ефикасни добавки за имунна защита на подрастващите.

Мултивитамини за деца и в какви форми се предлагат

Мултивитамини за деца

По време на растеж детският организъм има нужда от солидна подкрепа, включваща основни хранителни вещества като калций, желязо, витамини и други полезни съставки. Ежедневният прием на мултивитамини помага на малките да се фокусират по-лесно, пази ги от вирусни инфекции, укрепва техните кости и зъби, държи ги енергични и тонизирани. Комплексът от витамини може да бъде в различни форми:

  • Сироп – някои деца предпочитат добавките да им бъдат предложени като течност в лъжичка или в любимата чаша;
  • Желирани таблетки – освен че напомнят на бонбонки, те често приличат на познати герои от детските филмчета;
  • Дъвчащи таблетки – също като желираните могат да бъдат много забавни за мъниците и те да свикнат бързо с тях;
  • Спрей – подходящ е за тези, които не могат да приемат таблетни форми и капсули. Предимството му е, че бързо се абсорбира;
  • Капки – има възможност да се дават на най-малките. Предлагат висока степен на усвояване, което ги прави ефективни.

На каква възраст да започне приемът на мултивитамини

Комплексният прием на витамини може да започне в ранна детска възраст, още от една година. Има капки за бебета, които могат да се дават на навършилите 6 месеца. Мултивитамините са важни за растящите по всяко време, но нуждата от силна имунна защита е най-голяма през есента и зимата, когато вирусите атакуват мощно. Пониженият имунитет прави децата податливи на простуди и инфекции и ги излага на риск от често разболяване.

За да свикнат децата по-лесно да приемат витамини, пробиотик и други ценни добавки, те трябва да знаят колко са полезни за тях. Ако са на възраст, в която трудно разбират, комуникацията с тях трябва да бъде под формата на игра. Щом веднъж успеете да спечелите вниманието им, приемът на мултивитамини ще се превърне в приятно забавление. Друго важно условие е продуктите да бъдат с приятен аромат и вкус. Като отговорни родители, гледайте те да са без оцветители и консерванти и по възможност без добавена захар.