6 билки за преборване на Кандида

В малки количества едноклетъчният организъм Candida albicans е напълно естествен, нормален и безвреден.

Ако обаче той има голямо количество, имунната ни система отслабва, тази проста гъбичка може да стане широко разпространена в тялото и да причини вреда и дискомфорт. 

Симптомите на кандидоза са разнообразни и варират от обикновено главоболие и умора до вагинални дрожди, постоянни настинки и грип и дори хормонални и свързани с настроението проблеми.

 Веднъж вкоренена, тази проста колония от дрожди може да предизвика много симптоми, които свързваме с хронични заболявания и ежедневни нередности и оплаквания. 

Кои билки лекуват Кандида?

Тези билкови лекарства съдържат мощни противогъбични свойства и трябва да се приемат заедно със строга диета против кандида, фокусирана върху укрепване на имунитета и попълване на чревната флора с пробиотици. 

1. Черен Орех

Както семената, така и корпусът на тази ядка са силно хранителни и полезни за тялото. 

Именно корпусът на черния орех е особено полезен при лечението на кандида и други гъбички. Съдържа естествен пестицид и противогъбичен и антипаразитен, юглон, заедно с други противогъбични свойства, които работят вътрешно и външно.

За да се премахнат тези паразити и да насърчат елиминирането. 

Черен орех обикновено се продава под формата на тинктура или екстракт . Вземете според указанията или препоръките. 

Не се препоръчва за бременни жени. 

2. Невен

Невенът или испанският невен съдържа мощни противовъзпалителни и антивирусни свойства. 

Невенът обикновено е много безопасе във формите, в които може да бъде закупен.

От него може да се направи чай , да се извлече , да се направи масло и да се обработи, за да се използва като вагинална супозитория. 

Невенът може да насърчи менструацията и затова бременни жени или жени, които се опитват да забременеят, не трябва да приемат невен. 

3. Канела

Тази често използвана подправка има мощни противогъбични свойства. 

Въпреки че вече знаем, че може да помогне за регулиране на кръвната захар, тази полза може да помогне и за контролиране на свръхрастежа на кандида. 

Въпреки че може да се яде по много различни начини, канелата може да бъде по-ефективна в концентрирано масло или чай.

4. Карамфил

От вечнозеленото карамфилово дърво карамфилът се използва за лечение на кандида, лошо храносмилане, диария и други гъбички от векове. 

Карамфиловото масло или екстрактът от карамфил е може би най-ефективната форма за лечение на свръхрастеж от дрожди, въпреки че може да се набавя в чайове и, разбира се, също като подправка. 

Карамфилът не се препоръчва за бременни жени и не трябва да се приема в големи дози.

5. Нийм

Нийм или Azadirachta indica, идва от дърво, родено в Индия. Въпреки че различни части са били използвани с медицинска цел, именно екстрактите от листата на нима, техните масла и ядки от семена са ефективни срещу Candida.

 Neem може да се намери в много форми от масла, капсули, прахове , лосиони, супозитории, чайове, пасти за зъби, изплаквания за уста и сапуни.

6. Екстракт От Маслинови Листа

Извлечен от листата на маслиновото дърво, екстрактът от маслинови листа е мощно противогъбично, антипаразитно, има антивирусни свойства, насърчава имунитета и осигурява антиоксидантни свойства. 

Може също да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар. 

Екстрактът от маслинови листа се продава като капсули или като чай. Приемайте според указанията или пийте чай през целия ден. 

Екстрактът от маслинови листа е доста мощен и тези, които го приемат, вероятно ще получат симптоми на отмиране на дрожди.

7. Берберис

Тази билка, съдържаща берберин, съдържа мощни противогъбични свойства, бори се с инфекциите, прочиства черния дроб и жлъчния мехур и поддържа сърцето. 

Берберинът може да попречи на дрождите да произвеждат ензима липаза, който е необходим, за да им помогне да се колонизират. 

Берберис може да се набавя в добавка, екстракт, чай или за външна употреба. Използвайте според указанията. 

Жените, които са бременни или се опитват да забременеят, не трябва да приемат берберис.

В тази статия на Билка Инфо, е използвана научна информация от

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1439-0507.2007.01431.x