Безопасна ли е ваксината срещу COVID-19?

Изработването и разпространението на добри, ефективни ваксини срещу COVID-19 е важна стъпка при борбата с коронавирус. 

Все повче хора се ваксинират и поради тази причина, ние написахме тази статия.

Lisa Maragakis, MD, MPH , старши директор по превенция на инфекциите, и  Gabor Kelen, MD , директор на Службата за готовност и реакция на критични събития на Джон Хопкинс, отговарят на въпроси за безопасността на ваксините срещу COVID-19.

Тази статия, ще прегледа информацията за това, дали ваксините за безопасни и какви рискове имат.

Ваксина срещу коронавирус: Безопасна ли е?

И трите ваксини, разрешени или одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), са тествани щателно и е установено, че са безопасни и ефективни за предотвратяване на тежък COVID-19. Те продължават да се подлагат на непрекъснат и интензивен мониторинг на безопасността.

Според Johns Hopkins Medicine, които администрират и трите ваксини срещу COVID-19: Pfizer-BioNTech , Moderna и Johnson & Johnson, считат, че и 3-те ваксини за високоефективни за предотвратяване на сериозни заболявания, хоспитализация и смърт от COVID-19 и че ползите от тях надвишават рисковете.

Миокардит и ваксините срещу COVID-19

От април 2021 г. има повече от хиляда съобщения за случаи на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на лигавицата извън сърцето), настъпили след получаване на ваксини срещу коронавирус Pfizer-BioNTech или Moderna в САЩ, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC).

Като се имат предвид стотиците милиони дози ваксини срещу COVID-19, тези съобщения са много редки. Проблемът се среща по -често при юноши (тийнейджъри) и млади хора, както и при мъже. Миокардитът или перикардитът в повечето случаи са леки и преминават бързо.

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако в рамките на няколко дни след получаването на втората инжекция от ваксина срещу тРНК COVID-19 (Pfizer-BioNTech, Moderna), вие или вашето дете изпитвате болка в гърдите, задух или чувство на бързо биене, пърхане или удари на сърцето.

Трябва ли да се притеснявам за безопасността на ваксините?

През последните месеци милиони хора в САЩ бяха безопасно ваксинирани. FDA одобри напълно ваксината Pfizer-BioNTech COVID-19 и може да одобри напълно други ваксини срещу коронавирус в бъдеще. FDA и CDC продължават внимателно да наблюдават всяка от разрешените ваксини срещу COVID-19 от съображения за безопасност.

Статията, която се позова на научни факти, Сравняване на ваксините срещу COVID-19: По какво се различават?, разказва всичко за ваксините.

Тези организации са задълбочени и прозрачни. Един пример е, че през април 2021 г. CDC и FDA спряха прилагането на ваксината J&J, за да могат да прегледат данните за няколко съобщени случая на сериозни кръвни съсиреци след ваксинацията с тази ваксина. 

След анализ FDA и CDC установиха, че ползите от ваксината J&J надвишават риска от този много рядък страничен ефект и разрешиха да се възобнови ваксинацията с J&J.

По същия начин, след като са наблюдавали редки случаи на миокардит след втората инжекция на ваксините Pfizer и Moderna COVID-19, CDC пусна информация за този проблем до всички.

Те ще продължат да говорят с обществеността относно своите открития и евентуални проблеми с безопасността с тази или друга ваксина срещу COVID-19.

 Всички потенциални рискове за безопасността на ваксините срещу COVID-19 трябва да бъдат преценени спрямо известния сериозен риск от увреждане, дължащ се на инфекцията с COVID-19, и ползите от защитата, която предлагат ваксините.