5-те най-използвани билки в кремовете за лице

Когато става въпрос за качествени кремове за лице, имаме предвид кремове, които в съставът си основно имат билкови масла.

Пазарът е пълен с кремове, които нямат такива съставки и главно съдържат парафини и други заместители, за това е важно да знаете какви съставки трябва да има един качествен крем.

Най-често използваните билкови масла в кремовете за лице

Кожата е най-големият орган, който притежава нашето тяло, което ефективно осигурява първата линия на защита срещу външния свят, ето защо трябва да внимавате какво слагате на кожата си.

Също така, може да прочетете изчерпателната статия за 7-те най-добри мъжки козметики за лице, които може да откриете в България.

Ето и кои са билките:

Алое вера

Алое вера е прясно изцедена смес от листата на билката алое вера. Успокоява кожата и лекува изгаряния, ухапвания от насекоми, загрубяла кожа, обриви и рани. Освен това е невероятен овлажнител, който може да тонизира и коригира кожата. Алое вера е идеална за нормална към суха и мазна кожа.

Когато пазарувате алое вера, уверете се, че гелът съдържа 1% лимонена киселина и е естествен консервант. Трябва да проверите, че е изцяло натурален и направен от суров сок. Можете дори да отглеждате няколко растения от алое вера в дома си, за да направите свой собствен гел от алое вера. Неговата текстура и консистенция го правят идеалното билково масло за кожата.

Овесена слама

Овесената слама се получава от стъблата на овесените растения. Стъблото отделя сок с млечна текстура. Този сок съдържа свойства като калций и силициев диоксид. Овесената слама е идеално органично измиване на лицето и може да се комбинира с етерични масла или да се използва самостоятелно като билково масло за кожата.

Овесената слама може да се използва за борба с повечето кожни заболявания и за балансиране на нивата на кръвната Ви захар.

Босилек

Босилекът съдържа невероятни свойства, съхранявани в листата на растението. Тъй като свойствата на босилека са антисептични, той може да се използва за лечение на широк спектър от кожни състояния от акне до трихофития. Сокът или гелът от това растение често се използва локално за лечение на най-често срещаните гъбични инфекции.

Невен

Оранжевите части на цветето на невен съдържат противовъзпалителни, успокояващи и лечебни свойства. Това е едно от най-слабо стягащите и антисептични свойства в този списък, което го прави идеален за лечение на акне, напукана, увредена или раздразнена кожа.

Невенът, отлично билково масло за кожата, съдържа противогъбични и антибактериални свойства, които лекуват най-често срещаните кожни заболявания. Също така е добре да се отървете от синини, порязвания, белези и рани. 

Коприва

Копривата е чудесна за лечение на възпалителни кожни заболявания, особено при деца. Също така е полезен за изчистване на екзема и лечение на кожни рани и язви.

 Ако се интересувате от събиране на коприва в градината си, трябва да носите ръкавици, за да намалите риска от убождане или ужилване. Копривата може да се консумира и в чай, тъй като космите й са неутрализиращи и безопасни за смилане.

Как да избираме качествени кремове за лице?

Най-важното е да проверите съставките, дали съдържат масла от билки. Препоръчително е, един качествен крем за лице да съдържа поне 80% билкови масла. Проверявайте винаги съставките преди покупка.