Мая за хляб при косопад и 5 ползи за здравето

Маята за хляб е играла важна роля в човешката диета в продължение на хиляди години.

Тя е жизненоважна съставка в хляба, бирата и редица други храни. 

През последните години много хора започнаха да консумират специфичен вид мая, наречена хранителна мая.

Какви са ползите за здравето от маята за хляб?

Маята за хляб не съдържа млечни продукти и обикновено не съдържа глутен. 

В резултат на това може да бъде полезна добавка за хора с хранителни алергии или чувствителност.

Освен това е с ниско съдържание на мазнини и не съдържа захар или соя.

1. Повишаване на енергията

Докато някои производители подсилват хранителните дрожди с витамин B-12, не всички го правят, така че е най-добре да проверите етикета. Витамин B-12 може да помогне за повишаване на енергията, тъй като дефицитът на този витамин може да доведе до слабост и умора .

Маята за хляб, може да бъде особено полезна за вегетарианци и вегани, ако съдържа витамин В-12, тъй като този витамин се среща най-вече в животински продукти.

Възрастните се нуждаят от около 2,4 мкг витамин В-12 на ден. Само една четвърт на чаяша мая осигурява повече от седем пъти това количество.

2. Подкрепа на имунната система

Изследванията показват, че S. cerevisiae , щамът на дрождите в хранителните дрожди, може да подпомогне имунната система и да намали възпалението в резултат на бактериална инфекция. 

Може да е полезна и при лечение на диария .

3.Мая за хляб при косопад

Някои изследвания показват, че хранителните дрожди могат да се борят с чупливите нокти и косопада . 

Той може също да помогне за намаляване на акнето и за подобряване на други често срещани кожни проблеми, особено в юношеството.

Може да си направите маска с мая за хляб при косопад.

4. Подобряване на глюкозната чувствителност

Докато някои хора вярват, че хранителните дрожди подобряват глюкозната чувствителност при хора с диабет тип 2 , проучванията все още не са доказали това.

Въпреки това, някои изследвания на хром-обогатен мая, която обикновено е бирена мая, може да понижи гладно нивата на кръвната захар и холестерол в животински модел.

5. Подкрепа за здравословна бременност

Хранителните дрожди също могат да поддържат здравословна бременност. 

Едно проучване в САЩ препоръчва на всички жени, които планират бременност, да приемат 400–800 mcg фолиева киселина на ден, за да предотвратят вродени аномалии и да подпомогнат растежа на плода.

Производителите често обогатяват хранителните дрожди с фолиева киселина , което може да я направи полезна добавка за бременни жени.

Някои марки хранителни дрожди могат да съдържат повече от стандартна порция фолиева киселина, така че хората трябва да се консултират с лекар, преди да я използват като добавка.